LGee 2007.11.19. 22:01

Merevlemezek és optikai meghajtók jumperelése...

Igen sokan vannak azok, akik a „jumper” szó hallatán elmosolyodnak, mert legalább

egyszer az életben már volt velük dolguk, és bár egyszerűnek tűnhet, okozhat fejtörést azoknak akik még csak ismerkednek a jelenséggel. Ez a cikk kimondottan kezdőknek szól.

Amit először tisztáznunk kell az maga a szó jelentése a számítástechnikában.
A „jumper” magyarul azt jelenti hogy „ugrál” ami valamilyen szempontból találó rá, bár kicsit viccesnek tűnhet A feladata viszont nagyon fontos, mert ez az eszköz arra hivatott, hogy bizonyos áramköröket - amelyek több lehetséges elágazással bírnak - ezen kütyüvel tudjuk változtatni, befolyásolni.
A lejjebb képeket is láthattok majd, hogy értelmezhetőbb legyen számotokra.

Még fontos megjegyeznem, hogy az alaplap, ami fő része a pc-nek, most már régóta tartalmazza az  „I/O” (jelentése: input/output, azaz ki,- és bemeneti) vezérlőt. Ez végzi az írás és olvasást az adattárolóknál, ezek lehetnek például optikai meghajtók, floppyk, vagy merevlemezek.

>Igen! Régen a floppyn is volt ilyen lehetőség, de már rég nem kaphatóak. Vannak zenészek akik csak az ilyen lehetőséggel bíró meghajtókat keresik, mert pl. nekik egy szintibe kell, ott létfontosságú a jumper, különben nem üzemelhető be a készülékbe.<

Az alaplapokon legtöbbször két IDE csatlakozó fedezhető fel, amit a következőképpen neveztek el: PRIMARY - azaz elsődleges, és SECONDARY - másodlagos csatlakozás.
Mindkét csati maximum két eszközt bír el, ezek lehetnek merevlemez és optikai meghajtók bármely felállásban, akár csak két merevlemez, illetve optikai olvasó vagy író cucc.
Végeredményben összesen 4 meghajtó csatlakoztatható, a floppyt külön kell venni, mert ahhoz külön floppy vezérlő tartozik.

Íme a jumper maga, aki jobban szemügyre veszi a képet az láthatja, hogy egy egyszerű rövidre záró fém darabka amit műanyaggal vontak be. Ennek három állása van ami a képen is jól látható, ezek sorrendben a következők:

MASTER - mester mód, azaz ha az IDE kábellel (adatkábellel) rákötjük az alaplapra, akkor ő lesz az adott kábelen az elsődleges, és így több erőforrást kap a processzortól (pár százalék).

SLAVE - mely azt jelenti hogy csak másodikként létezhet a fürtön, és így kevesebb erőforrást kap az alaplapunktól.

CABLE SELECT - ez meg attól függően értelmezi a kívánt beállítást, hogy melyik kábelvégre kerül a meghajtó. Ha az elsőre az alaplapi után akkor SLAVE, ha másodikra akkor pedig MASTER lesz.

Az alábbi képen talán érthetőbb ezen felépítés:Remélem e kép tényleg segít a megértésben, természetesen a fent látható két merevlemez helyett akár egy cd olvasó és egy dvd író szerkezet is lehetne, az elv ugyanaz. Ha a két meghajtó ugyanazon jumperelést kapja, akkor van az a hibajelenség, hogy a gépünk vagy az egyiket vagy a másikat nem érzékeli, vagy egyik sem látható.

 
És végül egy kép arról, hogy bizonyos merevlemez gyártók többféle módon értelmezik a jumperelést:
A megjegyzéseket, kommenteket szívesen várom, kíváncsi vagyok hogy kellőképpen értelmezhető e cikk és ez által e picinyke kellék használata…

Üdv!

LGee

Címkék:primary ide master jumper secondary slave 27 komment

LGee 2007.11.13. 12:07

Aktív vagy passzív USB hub?...

A kérdés már oly sokszor elhangzott, hogy cserepesre gépeltem a könyököm...

A passzív USB hubok áram ellátása az alaplapról történik, egészen pontosan a tápegységedről, amiről már lehet tudni hogy amúgy is véges a készlete.
E kiegészítőkkel tovább csonkítjuk a teljesítményét a tápunknak (pl.: szkenner, webkamera, USB hdd vagy optikai eszköz, de lehet pendrive is, stb...).
Egyszer csak azt vesszük észre hogy a rácsatlakozott kütyü nem működik... és íme a passzív hub egyetlen de nagy hibája hogy ez a probléma felmerülhet, persze a lehető legrosszabb pillanatban...

Az aktív ezzel szemben már a saját adapteréről táplálja a rá csatlakoztatott eszközöket, ergo a fent említett "nem érzékeli a gép", meg "eldobálja" jelenség nem jön elő, egyértelmű győzelmet aratva a másikkal szemben.

Tanács: mindig aktív usb hub-ot vásároljunk, még hogy ha pluszként egy adaptert is be kell üzemelni, higyjétek el nekem megéri!

íme pár kép az aktív verzióról :

Egy szemből....és egy hátulról, amin látható az adapter csatlakozása, mellette a segéd led ami jelzi hogy van-e plusz áramforrás...
Ui: az USB szabványa szerint max 25 eszköz kapcsolható össze, legfeljebb 5 méteres kábelekkel amik természetesen aktív eszközök. Az USB csatik max 500mA-t tudnak szolgáltatni, ezt túllépni nem lehet! Vannak usb Mustek szkennerek melyek adapter nélküliek és így önmaga már 496mA-t is megeszik.

Címkék:usb aktív passzív hub adapter Szólj hozzá!

LGee 2007.11.13. 11:40

Röviden magamról...

Üdv Mindenkinek aki erre az oldalra tévedt, netán érdeklődéséből direkt módon

Lengyelfalvi Gábor vagyok, már régóta kígyózom a számítógépek hardver elemei között, kb. 15 éve, de nem ez a fontos.
A lényeg hogy ezen blog segítsen minden olyan emberkén aki technikailag elakadt, munkájában, vagy pillanatnyilag egyéb teendőjében mely a pc-k fizikai elemeivel kapcsolatos, és még nem talált megoldást rá.
Még nem tudom hogy egyáltalán lesz-e olyan olvasói réteg mely életben tudja tartani e blogot, de remélem idővel már komoly csoportot tudhat maga mögött ez a site.

A legfontosabb hogy egymást segítsük, mert több szem többet lát alapon sokkal gyorsabb lehet a hibák legyűrése, megszüntetése.

Előre is köszi a figyelmeteket!

Ui.: bármilyen hasznos tanácsot megfogadok, amit akár közzé is teszek a segítő nevével és elérhetőségével együtt...

Címkék:pc számítógép 8 komment